- ok. 300-400g pieczarek
- ok. 400g mięsa z indyka( ja kupiłam gulasz z indyka na tacce )
- czerwona papryka
- cebula
- czosnek
- kostki bulionowe ( ja dodałam 2 kostki rosołu z indyka)
- olej
- śmietana
- mąka
- sól, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, tymianek
- papryczka chili
PRZYGOTOWANIE:
Mięso nacieramy oliwą, rozgniecionym czosnkiem, solą , pieprzem i ziołami, wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h. Pieczarki obieramy i myjemy, kroimy , podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę oraz papryczkę chili, chwilę podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, już bez oleju bo używamy tego , w którym mięso się marynowało, po czym podsmażone mięso dodajemy do zawartości pierwszej patelni, kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na patelnię, wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem ,aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.Po jakimś czasie ja dolałam druga szklankę buliony z drugą rozpuszczoną kostką. Dusimy ok. 1h ( ja dusiłam 1h 15 min) Pod koniec duszenia w szklance z gorącą wodą mieszamy śmietanę i mąkę i wlewamy do zawartości patelni, żeby wszystko zagęścić. Można użyć do tego resztki bulionu z patelni zamiast gorącej wody ( u mnie na ptaleni było za mało buliony , dlatego użyłam wrzątku ) .
Podawać z ziemniakami, ryżem , makaronem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz