Categories

niedziela, 9 stycznia 2011

Gulasz z indyka z pieczarkami

SKŁADNIKI : 

  • ok. 300-400g pieczarek 
  • ok. 400g mięsa z indyka( ja kupiłam gulasz z indyka na tacce ) 
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • kostki bulionowe ( ja dodałam 2 kostki rosołu z indyka)
  • olej 
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, tymianek
  • papryczka chili

PRZYGOTOWANIE:

Mięso nacieramy oliwą, rozgniecionym czosnkiem, solą , pieprzem i ziołami, wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h. Pieczarki obieramy i myjemy, kroimy , podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę  i paprykę oraz papryczkę chili, chwilę podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, już bez oleju bo używamy tego , w którym mięso się marynowało, po czym podsmażone mięso dodajemy do zawartości pierwszej patelni, kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na patelnię, wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem ,aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.Po jakimś czasie ja dolałam druga szklankę buliony z drugą rozpuszczoną kostką. Dusimy ok. 1h ( ja dusiłam 1h 15 min)  Pod koniec duszenia w szklance z gorącą wodą mieszamy śmietanę i mąkę i wlewamy do zawartości patelni, żeby wszystko zagęścić. Można użyć do tego resztki bulionu z patelni zamiast gorącej wody ( u mnie na ptaleni było za mało buliony , dlatego użyłam wrzątku ) .
Podawać z ziemniakami, ryżem , makaronem :)


Brak komentarzy: