Categories

środa, 9 lutego 2011

Sushi

To pierwsza próba zrobienia sushi w domu. Z braku dostępu świeżej ryby, zrobiliśmy je tylko z warzywami. Z biegiem czasu , kiedy bardziej się wyspecjalizujemy , będą powstawały bardziej wykwintne i różne rodzaje.
Wbrew pozorom przygotowanie jest bardzo łatwe, sekret tkwi tylko i wyłącznie w przygotowaniu ryżu !!
Trzeba przygotować go nawet  z kilkanaście razy, zanim się uda :)

Składniki: 
  • ryż japoński
  • ocet ryżowy
  • wasabi
  • sos sojowy
  • sprasowane algi - Nori
  • ryba, warzywa itp.
  • cukier , sól
Musimy mieć odpowiedni ryż japoński do sushi, ma on małe okrągłe ziarenka i po ugotowaniu klei się.
Strategia gotowania ryżu jest taka, że 1 szklanka ryżu i 1 i 1/4 szklanki wody , tzn. zawsze dodajemy o 1/4 więcej .  Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu , zalewamy go taką ilością wody, żeby go lekko przykrywała , otwarta piąstką delikatnie mieszamy/płuczemy ryż , delikatnie, żeby nie uszkodzić ziarenek, żeby nie popękały .
Płuczemy około 10 sekund, po czym zmieniamy wodę, płuczemy kilka razy , aż woda nie będzie już mętna jak mleko , tylko zwykła przezroczysta. Następnie ryż moczymy , zalewamy go wodą, żeby lekko go przykryła i moczymy około 15 minut. Nie każdy rodzaj ryżu moczy się, trzeba samemu wypróbować czy moczenie do naszego ryżu jest odpowiednie czy nie.Jeżeli później ryż jest za bardzo kleisty  i papkowaty to znaczy , że moczenie następnym razem omijamy. Dlatego przed przygotowaniem sushi najlepiej kilka razy na próbę ugotować ryż. Kolejny krok to zmieniamy wodę i stosujemy zasadę o 1/4 więcej wody niż ryżu.
Gotujemy ryż ok. 15-20 minut. Najlepiej mieć garnek z przezroczystą przykrywką, żeby kontrolować poziom wody . Ryż wstawiamy na mocniejszy ogień, w chwili kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień na bardzo malutki i gotujemy. Ryż może bąblować, aż przykrywka będzie podskakiwała :) Nasz ryż gotuje się  do 15 minut. Gdy ryż przestaje bąblować należy zerknąć jaki jest poziom wody. Jeżeli mam przykrywkę przezroczystą to nie trzeba jej podnosić, jeżeli mam nieprzezroczystą, należy bardzo szybko ją uchylić i zerknąć , tak, żeby wypuścić jak najmniej pary , bo ryż będzie kleisty. Gdy woda sie wygotowała zdejmujemy garnek z ognia i pod przykryciem chwilę go studzimy około 10-15 minut . Przekładamy go delikatnie , bardzo delikatnie , drewnianą łyżką do drewnianej miseczki i polewamy sosem:
Na 1 szklankę ryżu :
4 łyżki octy ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Wszystko mieszamy w kubeczku , lekko podgrzewamy, żeby składniki się razem połączyły.
Tak gotowym sosem, polewamy ryż, bardzo delikatnie wszystko razem łącząc, nie można agresywnie mieszać ryżu bo uszkodzimy ziarenka  i będzie papkowaty. Tak przygotowany ryż przykrywamy mokra szmatką, żeby nie wysechł i pozostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej.

Ufff ryż mamy ugotowany :)
Teraz potrzebna będzie mata bambusowa , potrzebna do zawijania,kładziemy na nią płat sprasowanych suszonych alg , błyszczącą stroną do maty !
Następnie kładziemy ryż, nie układamy go dokładnie, mogą być dziurki, dołki, braki :) zostawiamy około 2 cm wolnego

Na środku układamy to co chcemy, warzywa, rybę itp. możemy wcześniej przed nałożeniem warzyw posmarować środek wasabi . No i zawijamy

Odcinamy nierówne końcówki . I "roladę" kroimy, powinno się kroić na 6 kawałków, ale wg mnie wtedy są za duże, więc kroimy na 8 kawałków: na pół , potem znowu na pół i znowu na pół:)
Mieszamy sos sojowy z wasabi , sushi maczamy w sosie i jemy :):)



Nie posiadamy jeszcze naczyń do sushi , więc podane zostało na zwykłym talerzu , ale niedługo to się zmieni :)

2 komentarze:

basja pisze...

nie wygląda to strasznie trudno. A co za warzywka dałaś? :)

Promyczek pisze...

Basiu wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i szybkie, trzeba tylko opanować sztukę gotowanie ryżu, żeby nie był papkowaty. Daliśmy ogórek konserwowy, kiszony i marchewkę marynowaną,można dodać awokado, rybę wędzoną itp. będziemy robili inne rodzaje sushi już takie prawdziwe, więc będa przepisy :)