SKŁADNIKI :
- makaron penne ( ale może być każdy inny , oprócz spaghetti :) )
- pieczarki ( ilość na oko jak zawsze u mnie)
- mięso mielone ( ja dałam 250 g i wydaje mi się, że w sam raz było)
- warzywa na patelnie ( ja dałam połowę paczki )
- zioła jak tymianek , majeranek, oregano, bazylia itp.
- czosnek 1 ząbek
- cebula połowa takiej średniej
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- oliwa
- sól, pieprz
- śmietana ( ja dodaję zawsze taką w kartoniku do zup i sosów)
- koncentrat pomidorowy ( malutka puszka)
- plastry żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente, Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę , podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu . Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem ziół, ja zawsze dodaję dużo ziół , wtedy zapiekanka ma lepszy smak, pod koniec podsmażania mięso dodać pokrojoną na drobno cebulę i dodać zmiażdżony czosnek. Trzeba uważać, żeby nie spalić cebuli :) Warzywa przygotować wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy ziołami, nie żałując ich :) Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Na samo dno kładziemy makaron, później mięso mielone, pieczarki , warzywa i na górę jeszcze trochę makaronu . W szklance mieszamy śmietanę ok. 3/4 szklanki , z koncentratem i zalewamy składniki w naczyniu. Na samą góre kładziemy plastry sera , tak, żeby przykryły cały wierzch. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 20-25 minut. Przepyszne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz