Categories

niedziela, 6 lutego 2011

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI

Zdjęcia brak, ale gwarantuję, że zapiekanka jest przepyszna , zniknęła dosłownie w mgnieniu oka, stąd brak fotografii.

SKŁADNIKI :

  • makaron penne ( ale może być każdy inny , oprócz spaghetti :) )
  • pieczarki ( ilość na oko jak zawsze u mnie)
  • mięso mielone ( ja dałam 250 g i wydaje mi się, że w sam raz było)
  • warzywa na patelnie ( ja dałam połowę paczki )
  • zioła  jak tymianek , majeranek, oregano, bazylia itp.
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula połowa takiej średniej
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • śmietana ( ja dodaję zawsze taką w kartoniku do zup i sosów)
  • koncentrat pomidorowy ( malutka puszka)
  • plastry żółtego sera

PRZYGOTOWANIE: 

Makaron ugotować al dente, Pieczarki  obrać, umyć i pokroić w kostkę , podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu . Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem ziół, ja zawsze dodaję dużo ziół , wtedy zapiekanka ma lepszy smak, pod koniec podsmażania mięso dodać pokrojoną na drobno cebulę i dodać zmiażdżony czosnek. Trzeba uważać, żeby nie spalić cebuli :) Warzywa przygotować wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy ziołami, nie żałując ich :) Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Na samo dno kładziemy makaron, później mięso mielone, pieczarki , warzywa i na górę jeszcze trochę makaronu . W szklance mieszamy śmietanę ok. 3/4 szklanki , z koncentratem i zalewamy składniki w naczyniu. Na samą góre kładziemy plastry sera , tak, żeby przykryły cały wierzch. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 20-25 minut. Przepyszne :)

Brak komentarzy: