SKŁADNIKI:
Na ciasto :
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Jajko do smarowania wierzchu ciasta
Dodatki :
Można dać wszystko co tylko się chce.
Ja dodałam:
- salami
- szynkę taką na wpół surową
- pieczarki ( wcześniej podsmażone)
- pomidory
- ogórki konserwowe
- kapary w zalewie octowej
- żółty ser
- cebulę pokrojoną w piórka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto :
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy na 10 minut, by popracowały. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ja postawiłam pod kaloryferem, przykryte ściereczką. Blaszkę smarujemy tłuszczem i możemy oprószyć mąką . Można piec na papierze do pieczenia.
Ciasto lekko rozwałkujemy i wykładamy na blaszkę. Smarujemy rozmąconym jajkiem po wierzchu ciasta, po czym układamy składniki jakie chcemy użyć.
Pieczemy w 220 stopniach , 20 minut :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz