Categories

sobota, 5 marca 2011

SPAGHETII Z TUŃCZYKIEM/OLIWKAMI/KAPARAMI

Zrobiłam eksperyment, smaki dobrze się połączyły i dały wyjątkowy smak :)

SKŁADNIKI :

  • makaron spaghetti
  • tuńczyk w sosie własnym
  • pomidory w puszce krojone
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku ( lub wg upodobań)
  • oliwki - zielone i czarne ( ja dodałam największe oliwki świata, wyglądem przypominające śliwki węgierki, ale są raczej niedostępne w naszym kraju , więc można dodać zwykłe )
  • kapary w zalewie octowej
  • oliwa
  • zioła ( oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn itp.)
  • Pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać pomidory , dusić , dodać zioła i doprawić solą i pieprzem , dodać tuńczyka ( ale połowę puszki) , dodać oliwki pokrojone w kostkę, dodać kapary wg uznania, i przez praskę przecisnąć czosnek, dusić ,mieszając od czasu do czasu , aż smaki się połączą.
Makaron powinno zmieszać się z sosem na patelni, ale ja zrobiłam po naszemu :) 


Brak komentarzy: