SKŁADNIKI :
- makaron spaghetti
- tuńczyk w sosie własnym
- pomidory w puszce krojone
- cebula
- 2 ząbki czosnku ( lub wg upodobań)
- oliwki - zielone i czarne ( ja dodałam największe oliwki świata, wyglądem przypominające śliwki węgierki, ale są raczej niedostępne w naszym kraju , więc można dodać zwykłe )
- kapary w zalewie octowej
- oliwa
- zioła ( oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn itp.)
- Pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać pomidory , dusić , dodać zioła i doprawić solą i pieprzem , dodać tuńczyka ( ale połowę puszki) , dodać oliwki pokrojone w kostkę, dodać kapary wg uznania, i przez praskę przecisnąć czosnek, dusić ,mieszając od czasu do czasu , aż smaki się połączą.
Makaron powinno zmieszać się z sosem na patelni, ale ja zrobiłam po naszemu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz