Categories

wtorek, 22 lutego 2011

PIEROŻKI MINI CALZONE

Przepis znalazłam u Polly , nie podaje linka, bo to blog zahasłowany :)
Nie mam wałka do ciasta i nawkurzałam się, kiedy doszło do czynności takiej jak rozwałkowanie ciasta na cienko :) no właśnie, dlatego wyszło mi o połowę mniejsza ilość :)

SKŁADNIKI : 
Ciasto

(z przepisu wychodzi 28-30 sztuk – mnie wyszło o połowę mniej z racji , że nie mogłam cienko rozwałkować ciasta)

  •    350 g mąki pszennej
  •   1 łyżeczka soli
  •   15 g świeżych drożdży
  •   250 ml ciepłej wody
  •   2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

  •    żółty ser lub ser w plasterkach
  •   wedle uznania: wędlina, kurczak, boczek, salami itp.( dodałam filet z kurczaka, pokrojony na drobniutkie części , usmażony z cebulą i czosnkiem plus zioła )
  •   zioła do posypania ( ja dodałam ziół prowansalskich i rozmarynu )

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy na 10 minut, by popracowały. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ja postawiłam pod kaloryferem, przykryte ściereczką.
Po godzinie ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty wielkości ok. 10x10 cm, na połówce kładziemy trójkąt sera i wybrany przez nas drugi składnik. Składamy na pół po przekątnej, sklejamy brzegi, zawijamy je pod spód i kładziemy na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blasze . Moja rada jest taka, że z racji, iż jest to ciasto drożdżowe, trzeba dobrze zlepiać i zawijać, bo inaczej pierożek  jak napęcznieje to się rozklei i wycieknie z niego ser. Każdy pierożek smarujemy na górze roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami. Nie czekamy aż wyrosną lecz od razu wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.

3 komentarze:

Kantadeska pisze...

Upiekłam sobie z podwójnej porcji - ;o)))))
Pychota.

Promyczek pisze...

Kantadesko i ja następnym razem zrobię z podwójnej porcji :) , są przepyszne :)

Kama pisze...

Ooooooooooo, jak tylko będę miała troszkę czasu, to upiekę sobie takie pyszności. Jestem fanką pierożków w każdej postaci. Uwielbiam!