Nie mam wałka do ciasta i nawkurzałam się, kiedy doszło do czynności takiej jak rozwałkowanie ciasta na cienko :) no właśnie, dlatego wyszło mi o połowę mniejsza ilość :)
SKŁADNIKI :
Ciasto
(z przepisu wychodzi 28-30 sztuk – mnie wyszło o połowę mniej z racji , że nie mogłam cienko rozwałkować ciasta)
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
- żółty ser lub ser w plasterkach
- wedle uznania: wędlina, kurczak, boczek, salami itp.( dodałam filet z kurczaka, pokrojony na drobniutkie części , usmażony z cebulą i czosnkiem plus zioła )
- zioła do posypania ( ja dodałam ziół prowansalskich i rozmarynu )
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy na 10 minut, by popracowały. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ja postawiłam pod kaloryferem, przykryte ściereczką.
Po godzinie ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty wielkości ok. 10x10 cm, na połówce kładziemy trójkąt sera i wybrany przez nas drugi składnik. Składamy na pół po przekątnej, sklejamy brzegi, zawijamy je pod spód i kładziemy na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blasze . Moja rada jest taka, że z racji, iż jest to ciasto drożdżowe, trzeba dobrze zlepiać i zawijać, bo inaczej pierożek jak napęcznieje to się rozklei i wycieknie z niego ser. Każdy pierożek smarujemy na górze roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami. Nie czekamy aż wyrosną lecz od razu wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.
3 komentarze:
Upiekłam sobie z podwójnej porcji - ;o)))))
Pychota.
Kantadesko i ja następnym razem zrobię z podwójnej porcji :) , są przepyszne :)
Ooooooooooo, jak tylko będę miała troszkę czasu, to upiekę sobie takie pyszności. Jestem fanką pierożków w każdej postaci. Uwielbiam!
Prześlij komentarz