SKŁADNIKI:
- płaty makaronu lasagne ( ja kupiłam takie, których nie trzeba wstępnie gotować)
- 500g mięsa mielonego
- puszka pomidorów w puszce , w kawałkach
- starty żółty ser
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 3/4 szklanki mleka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- oliwa/olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone podsmażamy na oliwie, tak, aż zgubi swój czerwony kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, i zmiażdżony czosnek. Lekko podsmażamy wszystko i dodajemy pomidory , sól, pieprz, i zioła . Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy tłuszczem.
Przygotowujemy sos beszamelowy : masło topimy w rondelku, dodajemy 3-4 łyżki mąki , kiedy dokładnie się wszystko rozmiesza, wlewamy powoli zimne mleko , mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, można doprawić solą i pieprzem. W naczyniu lub na blaszce układamy danie warstwowo 3-4 warstwy, na samo dno płaty makaronu/sos mięsny / lekko smarujemy sosem beszamelowym/żółty ser. Na sam wierzch płaty makarony , sos beszamelowy i ser. Radzę na sam wierzch dodać większą ilość sera, tak, żeby przykrył wszystko, bo mi cała góra zeschła. I piec 30-40 minut w 180 stopniach
Zdjęcie juz po zdjęciu warstwy wierzchniej :
4 komentarze:
lasagne to fajan sprawa, też często robię w bardzo podobny sposób, tylko więcej warstw :)
A co robisz, żeby ta górna warstwa nie była taka niedopieczona?
na górę daję więcej sosu i sera, bardzo starannie ostatnie płaty przykrywam serem, żeby nic nei wystawało. Daję go po prostu trochę więcej i już :)
Aha :) tak myślałam, ja nie przykryłam wszystkiego i zeschło , nie nadało się do jedzenia:)
Prześlij komentarz