Składniki :
4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jabłka - albo gruszki - z gruszkami też przepyszne( w przepisie są po 4 , ale ja jak są duże owoce to daje 3 i też wystarczy, będziecie widziały jak dodacie to ciasta czy jeszcze czy już wystarczy)
15 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
ja dodałam jeszcze migdały i mix skórek kandyzowanych - ciasto było pyszne
tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE:
1. całe jajka utrzeć robotem , z cukrem i cukrem waniliowym i olejem
2. dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i utrzeć na gładką masę
3. dodać rodzynki i orzechy i inne bakalie według upodobania i wymieszać już nie robotem, ale np. łychą drewnianą czy takim lizakiem do ciast :) . Będzie dosyć gęste ciasto, nie przejmować się tym !
4. Jabłka czy gruszki , umyć, obrać i pokroić na drobne cząstki , dodać do ciasta i wymieszać.
5.Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką,czy kaszą manną, czy mąką formy i piec około 40-45 minut w temp. 180 stopni .
Można po wystudzeniu ciacha posypać cukrem pudrem, albo jak JA oblać czekoladą, prawdziwą mleczną, albo deserową ( według upodobań) ja mleczną, 1,5 tabliczki rozpuszczam nad parą wodną:)
I SMACZNEGO -PYCHOTA:) Szybkie i łatwiutkie :)Najlepszy jest na drugi dzień.
Ciasto raczej na długie zimowe wieczory :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz