CIASTO CYTRYNOWE
Składniki :
30 dag masła lub margaryny
25 dag cukru
szczypta soli
5 jajek
50dag mąki
proszek do pieczenia
1/8 l mleka
duża cytryna
LUKIER : 20 dag cukru pudru, 5 łyżek soku cytryny, ewentualnie kolorowe żelki i groszki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę sparzyć, osuszyć , skórkę cieniutko otrzeć najlepiej na tarce o drobnych oczkach,, sok wycisnąć
Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem i szczyptą soli .Kolejno wbijać do masy jajka, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dokładnie wyrobić, Dodać mleko, sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie jednolite ciasto.
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wypełnić ciastem, wierzch gładko wyrównać. Piec w piekarniku 30 minut w 175 stopniach.
Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Zrobić lukier i rozprowadzić go na cieście. Przyozdobić żelkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz