Categories

czwartek, 4 listopada 2010

KOCIOŁEK NA OSTRO

Przepis z miesięcznika : "Świat kobiety "

Składniki :

około 500g wołowiny , ja kupiłam już taką gotową pokrojoną na gulasz
papryka zielona
3 ogórki kwaszone
2 cebule
papryczka chili
5 ziemniaków
sól , pieprz, majeranek , ostra czerwona papryka, ja dałam jeszcze bazylie
olej lub oliwa


Przygotowanie:

Mięsko pokroić na większe kostki, 3 łyżki oliwy zmieszać z przyprawami ( ilość przypraw wg uznania) i polać mięso , odstawić na co najmniej godzinę do lodówki .

Ziemniaki podgotować ( 5 minut ) odcedzić i zostawić do ostygnięcia, po czym pokroić je na większą kostkę, ogórki też pokroić w większa kostkę i podsmażyć na oliwce (5 minut) .

Po wyjęciu mięsa z lodówki, podsmażyć je około 15 minut na patelni , ale bez oleju.
Po 15 minutach dodać pokrojone na drobno cebule, i paprykę pokrojoną w większa kostkę. Dodać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut . Potem dodać ziemniaki i podsmażone ogórki i papryczkę chili . I dalej wszystko dusić do miękkości , pilnując, żeby się nie przypaliło, dolewając wodę :) Ewentualnie doprawić :)
Ja dodałam dwie papryczki chili, jedną podkroiłam na drobno, a drugą wrzuciłam na chwilę w całości ( było przyjemnie ostre :) ).

Danie dobre na chłodne dni i dla mięsożernego mężczyzny :):) będzie wniebowzięty :)
Można podawać z ryżem, kaszą, albo z samym pieczywem .

Brak komentarzy: