Categories

poniedziałek, 22 listopada 2010

ROLADKI NADZIEWANE PIECZARKAMI

W lodówce reszta pieczarek , które pozostały z naleśników a i dwa filety z kurczaka, więc od razy powstał pomysł, żeby zrobić roladki z pieczarkami .

Składniki dla 2 osób : 


1 podwójna pierś z kurczaka
pieczarki, ilość tak na oko, u mnie akurat pozostały po naleśnikach z warzywami
musztarda ( ja dałam francuską , bo taką miałam w lodówce, ale lepsza będzie zwykła, tradycyjna)
1 cebula
1 łyżka masła
oliwa
przyprawy, sól, pieprz, majeranek, bazylia , oregano, ostra papryka ( ja lubię zioła i doprawiam nimi wszystko co się da )

Pieczarki, myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę też kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy pieczarki, jak już trochę zmiękną dodajemy cebulę. Jeśli wrzucimy cebulę razem z pieczarkami na patelnię , przypali się . Wszystko doprawiamy wg smaku.
Każdą z piersi kroimy na pół , rozbijamy , ale trzeba uważać , bo filety za bardzo rozbite rozrywają się .
Mięsko smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy , nakładamy nadzienie i zawijamy nicią .
Na patelni roztapiamy masło , roladki podsmażamy z każdej strony, dodajemy oliwę i smażymy aż będą brązowiutkie :)
Nam smakowało :) Tylko przed podaniem , najlepiej na ciepło, nie zapomnieć pozbyć się nici :)


A tu jeszcze na patelni:

4 komentarze:

basja pisze...

Promyczku czasem lepiej wykałaczką spiąć bo szybciej się ją wyjmuje i mniej pracy :)

Promyczek pisze...

Basiu no właśnie próbowałam , ale jakoś mi nie wychodziło z tymi wykałaczkami :)

Kama pisze...

Ostatnio próbowałam twoich roladek z suszonymi pomidorami. Dodałam jeszcze troszkę ziół. Wyszły super :).

Promyczek pisze...

Kamcia :) z ziołami pewnie jeszcze lepsze były :)