Categories

sobota, 20 listopada 2010

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

Naleśniki to jedna z moich ulubionych potraw, można przyrządzać je na milion różnych sposobów :)
Ja najbardziej uwielbiam klasyczne z dżemem a ostatnio przygotowuję z warzywami .

Składniki:

Na naleśniki:

Ja przygotowuję dla 2 osób :

Szklanka mleka 3,2 %
Szklanka wody mineralnej gazowanej 
1 jajko
i mąka ( mąki dodaję tyle, żeby powstało ciasto gęste jak śmietana 12 % :), ani za gęste ani za rzadkie )

Naleśniki smażę cieniutkie, nie lubię grubych :) z bardzo śladową ilością oleju, gdyż mam patelnię nieprzywierającą  , na której można smażyć bez tłuszczu 


Nadzienie : 


połowa cebuli
Pieczarki, ilość wg uznania,
Śmietana 12 % , ja dodaję taką z kartonika
trochę przecieru pomidorowego, około 1,5 łyżeczki
Ser żółty , kilka plastrów pokrojonych w kosteczkę
warzywa na patelnię, ja zawsze kupuję mieszanki  Hortex, włoską, meksykańską itp.
dodałam jeszcze do tego papryczkę chili
przyprawy wg uznania 

Przygotowanie :

Pieczarki myję , obieram i kroję w drobną kosteczkę , podsmażam wraz z pokrojoną na drobno cebulą, duszę to pod przykryciem aż pieczarki i cebula będą miękkie. Następnie dodaję warzywa , podlewam woda i dalej duszę wszystko pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i podlewając w razie konieczności wodą. Po kilku minutach dosypuję przyprawy , które były w opakowaniu i swoje własne, doprawiam po swojemu :) i dodaję papryczkę pokrojoną na małe paseczki. Dalej duszę i mieszam. Kiedy warzywa zrobią się miękkie i woda prawie już wyparuje, ale jeszcze widać , że warzywa są ciut "mokre" dolewam trochę śmietanki i dodaję przecier mieszam wszystko i smakuje, czy nie trzeba jeszcze doprawić . Kiedy wody na patelni już nie ma, wsypuję ser i mieszam energicznie, żeby się nie przypaliło , aż ser rozpuści się i cała masa na patelni zgęstnieje, ser złapie wszystko w jedną całość .

Nadziewam każdy naleśnik i zwijam w rulon, układam na blaszce , ja posypuję naelśnik jeszcze startym serem, albo układam plastry żółtego sera na wierzch, blaszkę trochę smaruję tłuszczem, żeby naleśnik nie przywarł do niej, rozgrzewam piekarnik do około 150 stopni , zapiekam je nie więcej niź 10 minut , aż ser zupełnie sie roztopi :) W taki sposób odgrzewam je też wieczorem, albo na drugi dzień:)

Palce lizać :)
Wydaje się trudne, ale jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania :)
Smacznego :)

Ps. zdjęć nie ma, bo u mnie naleśniki znikają w ekspresowym tempie, ale każdy chyba wie jak wygląda naleśnik :)

4 komentarze:

basja pisze...

wyglądają kusząco! jutro je zrobię :)

Promyczek pisze...

Basiu pyszne są :) u mnie eM sam poszedł po produkty i prosił, żeby je zrobić hehe :)

basja pisze...

jednak dziś je będę robić, bo jajek nam brakło w domu :)))

Promyczek pisze...

Basiu i jak wyszło ? :)