Categories

poniedziałek, 6 czerwca 2011

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Uwielbiam sezon truskawkowy jak każdy chyba :)
SKŁADNIKI :
- na biszkopt
  • 4 jaja 
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dkg mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu 
- truskawki
-galaretka truskawkowa
-dżem truskawkowy


PRZYGOTOWANIE: 

Białka ubić na sztywno . Na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dodawać po łyżce cukier , dalej ubijając wrzucić po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać, Ja zawsze mieszam tylko w jedną stronę .
Blaszkę/tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą czy kaszą manną, można tez użyć papier do pieczenia. Jeżeli używamy tortownicę smarujemy tylko spód, boki można zawsze odkroić:)
Wylać ciasto do formy, lekko wyrównać . Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, ja tego nie robię, gdyż biszkopt opada ! Zostawiam go jeszcze na jakiś czas w piekarniku , żeby doszedł i dopiero potem wyjmuję. Zapewniam, że 40 minut wystarczy na to, żeby biszkopt był upieczony. Zostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Przekroić biszkopt na połowę i posmarować dżemem , złączyć dwie części :) Na wierzchu układamy truskawki . Przygotowujemy galaretkę, nie może być zbyt rzadka, najlepiej ją schłodzić tak, żeby juz zaczynała się ścinać. Wylać na truskawki. I zaczekać do stężenia galaretki.

Zdjęcie zrobione telefonem, dlatego trochę niewyraźne .

Brak komentarzy: