SKŁADNIKI :
- 1 udko z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- kalarepa 1-2 sztuki
- śmietanka do zupy
- kucharek/vegeta
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę na zupę . Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Z kalarepy odcinamy liście od korzenia, ale zostawiamy je ! Pozbywamy się tylko tzw. kłączy , które łączą liść z korzeniem.Liście myjemy , siekamy na drobno.
Jak woda się już zagotowała, wrzucamy do garnka mięso i warzywa pokrojone w kosteczkę i posiekane liście kalarepy. Dodajemy kostkę rosołową , wrzucamy liść laurowy i czosnek. Dodajemy 2 łyżeczki kucharka. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyjmujemy kurczaka, czekamy chwilę aż wystygnie i oddzielamy mięso od kości, po czym małe części mięsa wrzucamy na powrót do zupy . Zupę zabielamy odrobiną śmietanki. Posypujemy koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz