Categories

poniedziałek, 6 czerwca 2011

ZUPA KALAREPOWA

Następny smak mego dzieciństwa :):) aż ciepło robi się na sercu :)

SKŁADNIKI :
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • kalarepa 1-2 sztuki 
  • śmietanka do zupy
  • kucharek/vegeta
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę na zupę . Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Z kalarepy odcinamy liście od korzenia, ale zostawiamy je ! Pozbywamy się tylko tzw. kłączy , które łączą liść z korzeniem.Liście myjemy , siekamy na drobno.
Jak woda się już zagotowała, wrzucamy do garnka mięso i warzywa pokrojone w kosteczkę i posiekane liście kalarepy.  Dodajemy kostkę rosołową , wrzucamy liść laurowy i czosnek. Dodajemy 2 łyżeczki kucharka. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyjmujemy kurczaka, czekamy chwilę aż wystygnie i oddzielamy mięso od kości, po czym małe części mięsa wrzucamy na powrót do zupy . Zupę zabielamy odrobiną śmietanki. Posypujemy koperkiem .

Brak komentarzy: