SKŁADNIKI :
- 130g gorzkiej czekolady posiekanej ( ja dodałam pół na pół gorzką i mleczną tak samo do polewy )
- 190g mąki
- 20g cacao
- 5g drożdży w proszku
- 4 jajka
- 200g cukru pudru
- 100g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżka rumu ( ja dodałam likieru amaretto)
- 150g śmietanki 36% ( ja dodałam śmietankę 30% )
- 150g gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek śmietanki 36%
Mąkę zmieszać z cacao, drożdżami i cukrem pudrem. Jajka wymieszać z rumem i dodać do składników sypkich. Wymieszać mikserem. Dodajemy roztopione masło i śmietankę. Mieszamy mikserem na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki ok. 25 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką/bułką tartą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piec w 180 stopniach ok. 50 minut, ja piekłam 55 minut. Po wystudzeniu ciasta nakładamy na nie polewę. Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż składniki utworzą jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz