Categories

poniedziałek, 27 czerwca 2011

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

No i następne muffinki :) łatwo, szybko i pysznie.
No i truskawki zbierane własnoręcznie na wsi :)
Muffiny dosyć mokre, mnie truskawki opadły na sam dół i z wierzchu babeczki się ciut spiekły a na dole były jeszcze mokre, ale i tak są pyszne :)


SKŁADNIKI  na około 13 muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek 
  • Ja dodałam łyżeczkę aromatu waniliowego

KRUSZONKA MIGDAŁOWA :
  • 100 g zmielonych migdałów ( ja miałam całe i posiekałam nożem)
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru 


PRZYGOTOWANIE : 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej, aromat waniliowy.  Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Smacznego :) 




Ps. Zdjęcia zawsze robię telefonem i z bliska jakieś rozmazane mi wychodzą. 

2 komentarze:

Unknown pisze...

no i mam co chciałam ;o))
Truskawki można by obtoczyć w mące, może wtedy nie opadną ;o)

Promyczek pisze...

Madzik , ale i tak pyszne wyszły, przyszła teściowa jadła i smakowało :) A z tą mąką dobry pomysł, bo opadły na dno i na dole muffinka mokra była a z wierzchu już ją trochę przypiekło :)