No i następne muffinki :) łatwo, szybko i pysznie.
No i truskawki zbierane własnoręcznie na wsi :)
Muffiny dosyć mokre, mnie truskawki opadły na sam dół i z wierzchu babeczki się ciut spiekły a na dole były jeszcze mokre, ale i tak są pyszne :)
Muffiny dosyć mokre, mnie truskawki opadły na sam dół i z wierzchu babeczki się ciut spiekły a na dole były jeszcze mokre, ale i tak są pyszne :)
SKŁADNIKI na około 13 muffinek:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
- Ja dodałam łyżeczkę aromatu waniliowego
KRUSZONKA MIGDAŁOWA :
- 100 g zmielonych migdałów ( ja miałam całe i posiekałam nożem)
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE :
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej, aromat waniliowy. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
2 komentarze:
no i mam co chciałam ;o))
Truskawki można by obtoczyć w mące, może wtedy nie opadną ;o)
Madzik , ale i tak pyszne wyszły, przyszła teściowa jadła i smakowało :) A z tą mąką dobry pomysł, bo opadły na dno i na dole muffinka mokra była a z wierzchu już ją trochę przypiekło :)
Prześlij komentarz