Categories

środa, 20 lipca 2011

LECZO

Lubię ten warzywny czas letni :)

SKŁADNIKI :
  • 1 cukinia, albo 2 mniejsze
  • pomidor 2-3 sztuki 
  • cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ogórek zielony - ja dodałam gruntowe 2-3 sztuki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kiełbasa, ja dodaję śląską 1-2 ,
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa 
  • ja dodaję jeszcze ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę kroimy w kostki i podsmażamy na oleju . Dodajemy pokrojoną cebulę i lekko podsmażamy. Cukinie myjemy, jeśli jest młoda, nie trzeba obierać jej ze skóry ani usuwać pestek ze środka. Jeśli jest jednak starsza to obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostki . Dodajemy do kiełbaski i cebuli.   Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy . Dodajemy na patelnię. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę, ogórki myjemy obieramy ze skóry i kroimy, czosnek miażdżymy, wszystko dodajemy na patelnię. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości , od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat.
Można podawać z pieczywem lub ryżem .

2 komentarze:

Unknown pisze...

Nieco inaczej robię leczo ;o))

Promyczek pisze...

:) każdy ma swój przepis, moja mama też inaczej je przyrządza:)