SKŁADNIKI :
- 1 cukinia, albo 2 mniejsze
- pomidor 2-3 sztuki
- cebula
- 1 papryka czerwona
- ogórek zielony - ja dodałam gruntowe 2-3 sztuki
- 2-3 ząbki czosnku
- kiełbasa, ja dodaję śląską 1-2 ,
- sól, pieprz
- olej/oliwa
- ja dodaję jeszcze ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy w kostki i podsmażamy na oleju . Dodajemy pokrojoną cebulę i lekko podsmażamy. Cukinie myjemy, jeśli jest młoda, nie trzeba obierać jej ze skóry ani usuwać pestek ze środka. Jeśli jest jednak starsza to obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostki . Dodajemy do kiełbaski i cebuli. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy . Dodajemy na patelnię. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę, ogórki myjemy obieramy ze skóry i kroimy, czosnek miażdżymy, wszystko dodajemy na patelnię. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości , od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat.
Można podawać z pieczywem lub ryżem .
2 komentarze:
Nieco inaczej robię leczo ;o))
:) każdy ma swój przepis, moja mama też inaczej je przyrządza:)
Prześlij komentarz