Dziś zjadłam już 3 i czuję, że zaraz pęknę :):):)
SKŁADNIKI : na 12-13 muffin
- 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych- ja dałam świeże
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady- u mnie 90 g
- 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
- 2 jajka, roztrzepane.
PRZYGOTOWANIE :
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC. Ja piekłam niecałe 20 minut i już były gotowe :)
Pyszne połączenie słodkości czekolady z kwaśnością wiśni ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz