SKŁADNIKI:
Na ciasto :
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- mąka - taka ilość, żeby ciasto miało konsystencję śmietany
- olej - ja wlewam olej do ciasta tak na oko i później nie dodaje do smażenia
- kapusta kiszona ok. 25 dag
- pieczarki ok. 40 dag
- połowa główki cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- majeranek
- ew. kucharek
- olej
- 2 jaja
- bułka tarta
- olej
Zaczynamy od farszu, wcześniej jednak przygotowujemy ciasto na naleśniki . Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki i na patelnię, smażymy. Kroimy cebulę na drobno, dodajemy do pieczarek. Czosnek przeciskamy przez praskę i do pieczarek. Chwilę podsmażyć. Teraz kapusta.Płuczemy w wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, kroimy na drobno i obgotowujemy aż zmięknie. Do gotowanie można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ja swojej nie gotowałam. Usmażyłam ją od razu na patelni, zmiękła pięknie :) Dodałam do niej pieczarki , wymieszałam i wszystko doprawiłam solą, pieprzem i ziołami . Wyszło wyśmienicie .
Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy , maczamy w jajku i obtaczamy w bułce i na patelnie, smażymy z każdej strony i gotowe ! Podawać z czerwonym barszczem.
Ja to przeważnie zwijam naleśniki zbyt luźno i potem się rozpadają, ale tym razem się udało ! :)
4 komentarze:
Pychota... już dawno nie jadłam krokiecików, to może podczas urlopu jakoś twórczo podziałam sobie hehe.
Antylka hehe działaj działaj :) ja myślałam, że wystarczy nam na 2 dni chociaż a tu klops :P zostało tylko na obiad dla jednej osoby :D
ale mi narobiłaś smaku.hmmm.. chyba pójdę dziś po pieczarki i kapustę :)
Basiu :) jedz na zdrowie :) i mi samej znowu się zachciało smakołyków :)
Prześlij komentarz