Categories

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MAKARONEM - CZOSNKOWA

Pychota :) czosnkowa :) co lubimy najbardziej :) Przepis mogę rzec mój własny, zmodyfikowany z przepisów znalezionych w sieci .

SKŁADNIKI:
  • cukinia
  • 1 duży pomidor, albo 2-3 małe
  • ok.250g makaronu np.penne
  • kiełbasa, wędlina ok.250g , ja dałam dwie kiełbasy śląskie
  • żółty ser ok.25dag
  • 0,5 l kefiru 
  • kilka ząbków czosnku wg uznania
  • oliwa
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:
kiełbaskę , wędlinę pokroić i podsmażyć na oliwie. Cukinię umyć, z młodej nie trzeba usuwać pestek, pokroić w cienkie plastry a plastry jeszcze na 4 części :). Chwilkę poddusić , żeby pozbyć sie nadmiaru wody.Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Przenieść do niego wszystkie składniki i wymieszać, zetrzeć na tarce część sera i znowu wszystko wymieszać. Kefir połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem i koncentratem, tak, żeby powstał sos . Zalać składniki i lekko  przemieszać . Na wierzch zetrzeć resztę sera żółtego.
Piec ok. 25 minut w 200 stopniach .



2 komentarze:

basja pisze...

dostałam ślinotoku :)

Promyczek pisze...

Basiu :) częstuj się :) ale ostrzegam mocno czosnkowa ! :)