SKŁADNIKI:
- cukinia
- 1 duży pomidor, albo 2-3 małe
- ok.250g makaronu np.penne
- kiełbasa, wędlina ok.250g , ja dałam dwie kiełbasy śląskie
- żółty ser ok.25dag
- 0,5 l kefiru
- kilka ząbków czosnku wg uznania
- oliwa
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
kiełbaskę , wędlinę pokroić i podsmażyć na oliwie. Cukinię umyć, z młodej nie trzeba usuwać pestek, pokroić w cienkie plastry a plastry jeszcze na 4 części :). Chwilkę poddusić , żeby pozbyć sie nadmiaru wody.Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Przenieść do niego wszystkie składniki i wymieszać, zetrzeć na tarce część sera i znowu wszystko wymieszać. Kefir połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem i koncentratem, tak, żeby powstał sos . Zalać składniki i lekko przemieszać . Na wierzch zetrzeć resztę sera żółtego.
Piec ok. 25 minut w 200 stopniach .
2 komentarze:
dostałam ślinotoku :)
Basiu :) częstuj się :) ale ostrzegam mocno czosnkowa ! :)
Prześlij komentarz