Categories

środa, 21 września 2011

ŁAZANKI

Kto ich nie zna :) i nie lubi :) Jutro cały dzień na wychodnym, od rana do wieczora, po powrocie odgrzane będą jak znalazł :) . U mnie wyszło na dwa dni na dwie osoby :)

SKŁADNIKI
  • połowa małej główki kapusty młodej 
  • makaron 250g łazanki 
  • 1,5 kiełbasy śląskiej 
  • połowa cebuli
  • pieczarki - ilość jak kto lubi
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie , majeranek, tymianek, oregano, można dodać trochę kminku, liść laurowy, ziele angielskie
  • olej

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować na drobno, a najlepiej na kawałki wielkości makaronu łazanki :) Gotować z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie , do miękkości. Pieczarki umyć , obrać i pokroić na kawałeczki, kiełbasę czy inną wędlinę pokroić w kawałeczki i podsmażyć , dodać pieczarki i cebulę , wszystko smażyć kilka minut, dodać zioła i inne przyprawy wg upodobań. Makaron ugotować najlepiej al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Kapustę po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na patelnię do pieczarek i kiełbasy , chwilę wszystko razem poddusić, uważać, żeby nie przypalić. Makaron odcedzić i dodać do reszty, wymieszać i gotowe :)

Brak komentarzy: