SKŁADNIKI :
- połowa małej główki kapusty młodej
- makaron 250g łazanki
- 1,5 kiełbasy śląskiej
- połowa cebuli
- pieczarki - ilość jak kto lubi
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie , majeranek, tymianek, oregano, można dodać trochę kminku, liść laurowy, ziele angielskie
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować na drobno, a najlepiej na kawałki wielkości makaronu łazanki :) Gotować z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie , do miękkości. Pieczarki umyć , obrać i pokroić na kawałeczki, kiełbasę czy inną wędlinę pokroić w kawałeczki i podsmażyć , dodać pieczarki i cebulę , wszystko smażyć kilka minut, dodać zioła i inne przyprawy wg upodobań. Makaron ugotować najlepiej al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Kapustę po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na patelnię do pieczarek i kiełbasy , chwilę wszystko razem poddusić, uważać, żeby nie przypalić. Makaron odcedzić i dodać do reszty, wymieszać i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz