SKŁADNIKI :
- 200g ryżu
- 1 szklanka mleka
- ok.5 jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy/aromat waniliowy
- 2 jaja
- cukier
- odrobina soli
- 2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować z mlekiem i z wodą, z odrobiną soli, masłem i cukrem waniliowym , ja dodałam 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, wodę dolewałam kilka razy, żeby ryż się nie przypalił, trzeba ciągle mieszać i gotować na małym ogniu, na pół twardo. Jabłka umyć i obrać , zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wg smaku i 1 łyżeczkę cynamonu , jeśli ktoś woli intensywniejszy smak cynamonu można dodać więcej . Jajka, osobno żółtka , osobno białka. Żółtka lekko utrzeć , białka ubić. Pianę z białek i żółtka wymieszać z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem/margaryną , na dno wyłożyć 1/2 ryżu - jabłka - ryż. Zapiekać ok.25 minut w 200 stopniach . Można kroić jak ciasto :)
2 komentarze:
Chodzi za mną od kilku dni ryż z jabłkami
Hehe złap go w końcu i zatrzymaj, żeby tak nie łaził za Tobą :P
Prześlij komentarz