Categories

piątek, 30 września 2011

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Zobaczyłam jabłuszka na straganie i od razu naszła mnie myśl... o tak, ryż z jabłkami jak u mamy :) na to własnie mam ochotę . Dobre zarówno na obiad, kolację jak i deser :)

SKŁADNIKI : 
  • 200g ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • ok.5 jabłek 
  • cynamon
  • cukier waniliowy/aromat waniliowy
  • 2 jaja
  • cukier
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować z mlekiem i z wodą, z odrobiną soli, masłem i cukrem waniliowym , ja dodałam 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, wodę dolewałam kilka razy, żeby ryż się nie przypalił, trzeba ciągle mieszać i gotować na małym ogniu, na pół twardo. Jabłka umyć i obrać , zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wg smaku i 1 łyżeczkę cynamonu , jeśli ktoś woli intensywniejszy smak cynamonu można dodać więcej . Jajka, osobno żółtka , osobno białka. Żółtka lekko utrzeć , białka ubić. Pianę z białek i żółtka wymieszać z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem/margaryną , na dno wyłożyć 1/2 ryżu - jabłka - ryż. Zapiekać ok.25 minut w 200 stopniach . Można kroić jak ciasto :)

2 komentarze:

moniq79 pisze...

Chodzi za mną od kilku dni ryż z jabłkami

Promyczek pisze...

Hehe złap go w końcu i zatrzymaj, żeby tak nie łaził za Tobą :P