Categories

wtorek, 10 stycznia 2012

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Smak dzieciństwa i o dziwo fasolka wyszła mi kropka w kropkę jak u mamy ;-)

SKŁADNIKI :
  • 500g fasoli Jaś
  • 3 kiełbaski śląskie ( można dodać inne)
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek 
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć na całą noc, najlepiej w ciepłej wodzie. Pamiętajmy, że namoczona fasola podwoi swoją objętość. Następnie ,ja wodę odcedzam i zalewam nową wodą, dodaję liście laurowe, ziela angielskie i majeranek, po czym gotuję aż fasola będzie miękka , ponad godzinę. 
Na patelni podsmażam kiełbaski, boczek i cebulę , wszystko pokrojone w kostki. Kiedy fasola będzie miękka łączę ją z produktami z patelni :) dodaję koncentrat pomidorowy , trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo bo fasolka będzie kwaśna i doprawiam do smaku, chwilę wszystko duszę . Smacznego :-)


Brak komentarzy: