SKŁADNIKI :
- 500g fasoli Jaś
- 3 kiełbaski śląskie ( można dodać inne)
- ok. 200 g wędzonego boczku
- koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć na całą noc, najlepiej w ciepłej wodzie. Pamiętajmy, że namoczona fasola podwoi swoją objętość. Następnie ,ja wodę odcedzam i zalewam nową wodą, dodaję liście laurowe, ziela angielskie i majeranek, po czym gotuję aż fasola będzie miękka , ponad godzinę.
Na patelni podsmażam kiełbaski, boczek i cebulę , wszystko pokrojone w kostki. Kiedy fasola będzie miękka łączę ją z produktami z patelni :) dodaję koncentrat pomidorowy , trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo bo fasolka będzie kwaśna i doprawiam do smaku, chwilę wszystko duszę . Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz